Pe 3 martie 2021, la sediul Bibliotecii Județene Constanța, în sala de conferințe, a avut loc ședința de Adunare Generală a Asociației Comunelor din România – filiala județeană Constanța, cu invitați de la organizația centrală. Ordinea de zi a avut prioritate alegerae Consiliului Director.
În urma dezbaterilor, au fost propuși și aleși nouă membri, din rândul candidaturilor propuse, pentru Consiliul Director. Astfel, conform alegerilor, președintele filialei județene Constanța este Mariana Gâju – primarul comunei Cumpăna. Președinte executiv a fost numit Gheorghe Manta, primarul de la Chirnogeni. Prim-vicepreședinte a fost numit Cristian-Maricel Cîrjaliu, primarul din Agigea. Vicepreședinți sunt Anica Tufă, primarul din Gârliciu și Iulian Tudorache, primarul din Crucea. Secretar general a fost numit Mihai Soare, edilul din Siliștea, iar secretar a fost numită Gabriela Iacobici, primarul de la Grădina. Niculae Dragomir – primarul de la Ostrov, și Stelian Gheorghe – primarul din Topraisar vor fi membri în cadrul Consiliului Director.
„Este o întâlnire care se realizează la fiecare patru ani, când aleșii locali obțin un nou mandat, și filialele județene ale Asociației Comunelor din România își aleg Consiliul Director, ca număr de membri, cât și pe funcții. Aceasta a fost astăzi Adunarea Generală, convocată de președintele Asociației Comunelor din România, prin dispoziție emisă pe data de 15 februarie.
Doritorii de a face parte din acest Consiliu Director au avut termen 23 februarie până la ora 24.00, de depunere a cererilor pentru a fi membru în Consiliul Director. Apoi, noi, membri Consiliului Director, astăzi în număr de 9, aprobați de Adunarea Generală, și-au ales pe funcții Consiliul Director din rândul celor care au depus opțiuni. Este o procedură pe care tot timpul trebuie să o realizăm, dar din punctul meu de vedere acolo unde există discuții constructive, desigur filiala județeană Constanța va obține și avantaje în spiritul și în sprijinul administrației publice locale. Acest consiliu este alcătuit de colegi primari, care reprezintă spectrul politic al județului Constanța, nu doar PSD, ci și PNL și ADER. S-a ales astăzi și cenzorul, care este specialist, expert contabil, înscris în rândul CECAR.
Trebuie să mai spunem că în mandatul 2021-2024, personal mi-am pus ca și obiectiv acela de a angaja auditor public intern, pentru că este cel mai important lucru, și, totodată, acela de angaja un arhitect, care să poată să vizeze investițiile majore din rândul comunelor județului Constanța, fără să aștepte avizare la nivel de Consiliu Județean.
Totodată, angajarea unui personal care să facă parte din executiv al Consiliului Director, care să poartă corespondența, în timp optim, între cele 59 de comune ale județului Constanța. Reactivarea site-ului filialei județene a Asociației Comunelor din Constanța, susținerea acestor costuri, este mijlocul de a le comunica colegilor primari ce acte se modifică, ce proiecte pot fi accesate, și care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgă.
Este o activitate pe care întreg Consiliul Director, inclusiv președintele, o desfășoară voluntar, fără să fie aducătoare de venituri financiare și le-am mulțumit colegilor pentru că împreună, noi nu suntem unul mai presus decât celălălalt. Noi facem doar administrație publică locală.
Constanța este reprezentată la întâlnirile cu autoritățile publice locale și este implicată direct cu Asociația. Noi trebuie să punem pe masa acestora problemele stricte și ori de câte ori este nevoie, mă duc și încă o dată și încă o dată. Acesta este stilul de lucru pe care îl voi folosi la nivelul filialei județene”, a declarat edilul comunei Cumpăna, Mariana Gâju.
Aflat la Constanța cu această ocazie, președintele ACOR, Emil Drăghici, a explicat și care vor fi prioritățile asociației în perioada următoare:
„La nivelul Asociației Comunelor din România preluăm tot ce vine ca prioritate de la nivelul filialelor județene, iar principala prioritate este aceea de a reduce decalajul dintre mediul urban și cel rural. Cu părere de rău spun că în ultima perioadă decalajul nicidecum nu a fost diminuat, ci a fost mărit, pentru că, dacă veți merge să vedeți care sunt sumele alocate, fie din împrumuturi, fie de la bugetul de stat, fie din fonduri europene, veți vedea că nivelul sumelor este net mai mare în favoarea orașelor, ceea ce adâncește această diferență. Toată lumea vorbește de sate, dar fără să vorbească de ce înseamnă aceste decalaje. Statul român, prin politicile sale, trebuie să vină cu elemente de egalizare a procedurilor”, a declarat Emil Drăghici.
Documentele adoptate le puteți vedea în secțiunea de Documente ale filialei.