FILIALA JUDEȚEANĂ CONSTANȚA
A ASOCIAȚIEI COMUNELOR DIN ROMÂNIA

Ședință de lucru ACoR Constanța

Astăzi, 27 aprilie 2021, în cadrul Instituției Prefectului – Județul Constanța, Sala „Remus Opreanu” a avut loc o ședința de lucru a Filialei Județene a ACoR, la care au fost invitați președintele Consiliului Județean Constanța, domnul Mihai Lupu alături de domnul vice președinte Stelian Gima.

Cu acest prilej au fost dezbătute subiecte de actualitate ce vizează U.A.T-urile din județ.

Primul punct de interes a vizat strategia de dezvoltare durabilă a comunelor din județul Constanța, în viziunea Consiliului Județean și identificarea surselor de finanțare a proiectelor de infrastructură la nivelul comunelor.

„Ca o consecință a strategiei de dezvoltare durabile, în lunile mai-iunie va lua naștere ASOCIAȚIA PENTRU DEZVOLTARE DURABILĂ, cu ajutorul căreia se vor putea accesa noi fonduri și se vor elabora proiecte pentru dezvoltare în întreg județul.” a declarat președintele Consiliului Județean, ACoR primind invitația de a avea statut de asociat al acestei noi structuri.

De asemenea, s-a dorit cunoașterea prevederilor bugetare ale Consiliului Județean Constanța pentru cofinanțarea proiectelor aflate în derulare în cele 59 de comune ale județului Constanța. În acest sens, domnul președinte Mihai Lupu a îndemnat reprezentanții autorităților locale din județ să se adreseze Consiliului Județean în vederea cofinanțării proiectelor locale, prioritatea zero fiind proiectele de infrastructură, sănătate și educație. Primarii au sesizat lipsa fondurilor pentru cofinanțare, neclarități privind noile programe și a axelor ce pot fi accesate.

Pentru anul acesta, Consiliului Județean Constanța i-au fost alocate fonduri de peste 27 milioane de lei, 11,6 mil. lei dintre aceștia sunt destinați infrastructurii drumurilor județene, iar restul vor fi folosiți pentru cofinanțarea proiectelor realizate de primăriile din județ.

Aparatul administrativ al CJC își dorește să vină în sprijinul UAT-urilor, iar în acest sens președintele filialei județene ACoR a propus o întâlnire între primarii localităților afiliate și Consiliul Județean.

Ca urmare a ședinței de lucru din 26.04.2021 de la Guvernul României unde au participat reprezentanții structurilor asociative alături de dl. Florin Cîțu, Prim-Ministrul României, dr. Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV,  dna. Ioana Mihăilă, Ministrul Sănătății și dr. Andrei Baciu, vicepreședintele CNCAV, secretar de stat în Ministerul Sănătății; doamna Mariana Gâju, președintele filialei județene AcoR, a transmis măsurile privind accelerarea campaniei de vaccinare în mediul rural.

Astfel, Administrațiile Publice Locale, prin Serviciul Public de Asistență Socială în colaborare cu medicii de familie și DSP Constanța vor organiza caravane mobile de vaccinare care vor ajunge în toate comunele județului.

În același timp, a fost adresată domnului președinte al CJC propunerea ca după Sărbătorile Pascale să se organizeze o întâlnire comună alături de structurile de decizie – DSP, Prefectură, CJC, Colegiul Medicilor pentru stabilirea unui mod de lucru unitar pe întreg județul și a unei strategii pentru eficientizarea campaniei de vaccinare.