FILIALA JUDEȚEANĂ CONSTANȚA
A ASOCIAȚIEI COMUNELOR DIN ROMÂNIA

A 15-a aniversare a Cartei Europene pentru Egalitatea Femeilor și Bărbaților în Viața

Miercuri, 12 mai, a avut loc cea de-a 15- a aniversare a Cartei Europene pentru Egalitatea Femeilor și Bărbaților în Viața Locală, eveniment organizat online de Consiliul Comunelor și Regiunilor din Europa (CCRE/CEMR).

2021 este un an important pentru Carta Europeană pentru Egalitatea Femeilor și Bărbaților în Viața Locală, fiind anul în care comemorăm 15 ani de angajament și acțiune în favoarea egalității de gen și a drepturilor femeilor la nivel local și regional în întreaga Europă.

În deschiderea evenimentului Frédéric VALLIER, secretarul general al CEMR, a menționat că ceea ce a început cu o mână de guverne locale care și-au declarat intenția de a acționa pentru a promova egalitatea de gen s-a dezvoltat într-o rețea europeană extinsă de peste 1.800 de semnatari din 36 de țări.

Prim-vicepreședintele Asociației Comunelor din România și vicepreședinte al CEMR, dna Mariana GÂJU, a exprimat dorința CEMR ca fiecare stat membru al Uniunii Europene să fie semnatar al Cartei Europene pentru Egalitatea Femeilor și Bărbaților în Viața Locală.

„În viața locală este foarte importantă egalitatea femeie – bărbat. De aceea, apreciem declarația de sprijin, implicarea politică a membrilor CEMR în egalitatea de gen.

Asociația Comunelor din România dorește să se angajeze în a deveni semnatar al Cartei Europene pentru Egalitatea Femeilor și Bărbaților în Viața Locală și să promoveze egalitatea de gen pe teritoriul administrativ al comunelor din România”, a declarat în cadrul evenimentului dna Mariana GÂJU, vicepreședinte al CEMR.

Totodată, la reuniune au fost prezentate o serie de acțiuni pe care CEMR intenționează să le organizeze în cursul anului 2021:

  • Să identifice realizările și progresele în egalitatea locală care au fost posibile prin Carta Europeană pentru Egalitate;
  • Să stabilească modul în care Carta poate fi modernă și relevantă pentru cetățenii de astăzi și pentru anii viitori. De asemenea, să identifice metode pentru a îmbunătăți comunicarea astfel încât documentul să fie conectat la un cadru politic național și internațional mai larg;
  • Să sărbătorească oamenii și organizațiile care au făcut din Cartă o realitate și un succes;

·        Dacă este cazul, să actualizeze Carta și instrumentele sale pe baza rezultatelor procesului de reflecție 2021 (2022-2023).