FILIALA JUDEȚEANĂ CONSTANȚA
A ASOCIAȚIEI COMUNELOR DIN ROMÂNIA

Prima Sesiune a Adunării Generale a Consiliului Autorităților Locale din Republica Moldova și România

În perioada 19-21 mai, la Chișinău, a avut loc prima Sesiune Ordinară a Adunării Generale a Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova, în urma obținerii personalității juridice din 13 ianuarie 2023. Membrii fondatori ai consiliului sunt Asociația Comunelor din România (inițiator al acestei structuri încă de acum 10 ani), Asociația Orașelor din România și Congresul Autorităților Locale din Republica Moldova. 

     Consiliul Autorităților Locale din România și Republica Moldova își propune să realizeze un schimb de experiență între primăriile din cele două țări, în scopul consolidării autonomiei locale și dezvoltarea unor proiecte comune în beneficiul cetățenilor din ambele state. 

     În data de 20 mai 2023, au fost adoptate hotărârile consiliului, printre care și hotărârea de constituire a Consiliului Director, doamna primar Mariana Gâju, primar al comunei Cumpăna și prim-vicepreședinte ACoR, fiind aleasă să facă parte din echipa de conducere. 

     Ca pas secund al semnării documentelor prin care s-a pus piatra de temelie a acestei structuri asociative, se dorește realizarea unui program interstatal comun România-Republica Moldova cu obiective pe termen lung, prin care se vor realiza proiecte pentru comunități, dorindu-se valorificarea și punerea în practică a oportunităților, structura fiind un mecanism prin care primarii de orașe și comune de pe cele doua maluri ale Prutului să își propună și să lupte pentru obiective colective. 

     Prin documentele adoptate astăzi, CALRRM cere în mod expres autorităților din România și Republica Moldova să se implice activ și de îndată în realizarea obiectivelor specifice administrației publice locale, pentru dezvoltarea durabilă a localităților celor două state. 

     Membrii români ai structurii își asumă responsabilitatea de a fi ambasadorii nevoilor primarilor din Republica Moldova în structurile de la nivel european, militând de asemenea pentru grăbirea pașilor pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. 

     La lucrările adunării au fost prezenți alături de reprezentanții celor trei structuri asociate (ACoR, AOR și CALM) și domnul Cristian-Leon Țurcanu, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Moldova, domnul Scott Hocklander, președinte al Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în Republica Moldova, cât și domnul Dorin Recean, Prim Ministrul Republicii Moldova, căruia doamna primar Mariana Gâju i-a oferit în semn de respect o pâine de Cumpăna, modelată în forma unei troițe, realizată cu multă măiestrie de doamna patiser Gabriela Cocoș, SC Ralu Fresh SRL Cumpăna. 

     “Prin colaborare, va spori capacitatea autorităților publice locale din țara noastră de a furniza servicii publice de calitate și a întări cooperarea între satele și orașele din Republica Moldova și România, accelerarea transferului de experiență, gestionarea fondurilor europene și a programelor de instruire.”, a declarat domnul Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova.

     “Sănătate tuturor și spor în munca pe care o facem în slujba cetățenilor!” a transmis în finalul discursului doamna președinte, Mariana Gâju. 

     Conferința de presă de după eveniment poate fi urmărită accesând acest link.