FILIALA JUDEȚEANĂ CONSTANȚA
A ASOCIAȚIEI COMUNELOR DIN ROMÂNIA

O Uniune Europeană a sănătății pentru Europa și Regiunile Sale

În cadrul Sesiunii Plenare a Comitetului European al Regiunilor de la Bruxelles, ce se află la cea de-a 157-a ședință, în perioada 9-11 octombrie 2023, a avut loc dezbaterea pe tema “O Uniune Europeană a sănătății pentru Europa și Regiunile Sale”, beneficiind de intervenția doamnei Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate și siguranță alimentară.

În data de 10 octombrie se celebrează Ziua Mondială a Sănătății Mintale – Sănătatea mintală fiind un drept universal al omului.

Prezentă la această dezbatere, primarul comunei Cumpăna, județul Constanța, doamna Mariana Gâju, prim-vicepreședinte ACoR și membru CoR, a luat cuvântul şi a subliniat următoarele:

– fiecare cetățean din Uniunea Europeană merită să aibă medic în localitatea de domiciliu,

– fiecare cetățean să aibă acces la medicamente, oriunde se află, chiar şi în cele mai izolate locuri.

Educația și sănătatea să fie pe primul loc, măsurile privind aceste domenii să fie cuprinse în Pactul rural și Planul de acțiune rurală

“Doresc să subliniez că dorim ca în Pactul Rural, Planul de acțiune rurală pe care delegațiile multor state europene le așteaptă ca și principii după care funcționează Comitetul European al Regiunilor să cuprindă și acest domeniu al sănătății în mediul rural. Este nevoie în mediul rural să existe unități medicale pentru ca oamenii bine pregătiți din punct de vedere profesional să aibă unde să vină spre sprijinul tuturor locuitorilor din zonele îndepărtate, zone defavorizate. Dorim ca pactul rural să cuprindă acest domeniu vital. Educația și sănătatea pe primul loc!”, a transmis doamna Mariana Gâju în discursul său.