FILIALA JUDEȚEANĂ CONSTANȚA
A ASOCIAȚIEI COMUNELOR DIN ROMÂNIA

24.11.2023.Sedinta de lucru

Ședința de Lucru a Filialei Județene Constanța a A.Co.R. din 24.11.2023

Astăzi, 24 noiembrie 2023,  Sala de ședințe „Remus Opreanu” a Consiliului Județean Constanța a găzduit Ședința de Lucru a Filialei Județene Constanța a Asociației Comunelor din Romania.

     Întâlnirea a fost una de o importanță deosebită, fiind discutate subiecte de real interes pentru administrația publică locală constănțeană. Au fost purtate dezbateri pe baza măsurilor legislative aflate în consultanță cât și a celor intrate în vigoare în ultima perioadă. Doamna președinte Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, a prezentat măsurile bugetare comunicate de premierul Marcel Ciolacu la Summit-ul Autorităților Publice Locale din 13.11.2023, împărtășind din experiența avută în cadrul evenimentelor din această lună ca reprezentant al A.Co.R.. Doamna Silvia Iordache, Șef Serviciu Audit Public Intern în cadrul filialei județene Constanța a A.Co.R., a prezentat măsurile prevăzute de ordonanță de urgență nr. 90 din 27 octombrie 2023 ce prevede aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 în vederea încadrării în ținta de deficit bugetar asumată prin Programul de convergență, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Doamna Carmen Comănici, Inspector Șef Resurse Umane a expus măsurile prevăzute de Legea nr. 296 din 26 octombrie 2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung. De asemenea, doamna Cornelia Stancu, Auditor al Serviciului de Audit Public Intern din cadrul filialei județene Constanța a A.Co.R. a oferit lămuriri cu privire la măsurile prevăzute de ordonanță de urgență nr. 99/16.11.2023 ce se referă la unele măsuri pentru raportarea arieratelor de către instituțiile publice.

     Dezbateri importante au fost purtate și cu privire la obligativitatea Acreditării Serviciului de audit public intern din cadrul Filialei Județene Constanța a A.Co.R. în anul 2024. În acest sens au fost stabilite și aprobate în unanimitate măsuri premergătoare acestui obiectiv.

     De asemenea, a avut loc semnarea Actului Adițional al Acordului de Cooperare privind activitatea de audit public intern de către comunele Bărăganu, Ghindărești și Mihai Viteazu, județul Constanța, comune care vor intra în sistemul de cooperare privind activitatea de audit public intern începând cu anul 2024. Cu această ocazie și-a prezentat interesul pentru a adera la acest serviciu și comuna Fântânele.

     În același timp, a avut loc Aprobarea Planului de audit public intern pentru anul 2024 și a Planului multianual de audit public intern pentru perioada 2024-2027.

     În final, reprezentanți ai unor entități din București și Maramureș, coordonați de către domnul Călin POP, au oferit celor prezenți informări cu privire la beneficiile unei aplicații de gestionare a deșeurilor, oportunități de finanțare pentru digitalizarea administrației publice locale, cât și oportunități și soluții ce duc la creșterea masei impozabile.