FILIALA JUDEȚEANĂ CONSTANȚA
A ASOCIAȚIEI COMUNELOR DIN ROMÂNIA

Colanul de Aur al A.Co.R. pentru rezultate remarcabile în anul 2023, adjudecat de Filiala Județeană Constanța

Cea de-a treia zi a celei de-a 27-a sesiuni ordinare a Adunării generale a Asociației Comunelor din România a fost dedicată analizei problemelor cu care se confruntă comunele din România și, implicit, autoritățile administrației publice locale ale acestora, ca urmare a unor sincope în procesul de descentralizare, precum și a unei accentuate diminuări a capacității administrative a autorităților administrației publice locale. 

Evenimentele zilei au fost deschise de prim-ministrul României, domnul Ion-Marcel CIOLACU, ce a transmis că dorește un parteneriat real cu administrația locală și că satul românesc nu poate fi dezvoltat decât împreună. De asemenea, a transmis rugămintea ca Asociația Comunelor din România să trimită o listă de 5-10 cele mai importante probleme ale mediului rural pentru care administrația centrală, în parteneriat cu administrația locală, să încerce să identifice soluții. 

Alături de primul ministru, au răspuns întrebărilor primarilor comunelor României și:

 • dl. Marian NEACȘU, viceprim-ministru, 
 • dl. Adrian-Ioan VEȘTEA, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, 
 • dl. Marcel-Ioan BOLOȘ, ministrul finanțelor, 
 • dl. Mircea FECHET, ministrul mediului, apelor și pădurilor, 
 • dl. Florin-Ionuț BARBU, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale; 
 • dl. Alexandru RAFILA, ministrul sănătății, 
 • dna. Natalia-Elena INTOTERO, ministrul familiei, tineretului și egalității de șanse.

Ministrul Finanțelor Publice a menționat faptul că bugetul anului 2024 are un procent mare destinat investițiilor (7,2% din PIB) și că bugetul programului “Anghel Saligny” destinat proiectelor administrației publice locale este de aproape un miliard de euro. Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale a menționat că este pentru prima dată când 2% din PIB este dedicat agriculturii, astfel că vor exista în continuare scheme de ajutor destinate fermierilor.

Doamna Mariana GÂJU, primarul comunei Cumpăna a ridicat problema întârzierilor în derularea procedurii de finanțare a proiectelor cu fonduri europene sau guvernamentale, costul avizelor pe care UAT-urile sunt obligate să le obțină, avize ce nu sunt imperios necesare, ca de exemplu: aviz ARACIP, aviz de mediu, aviz ISU, altele decât cele de strictă necesitate. 

De asemenea a adus în discuție problemele cu privire la implementarea proiectelor ce vin în sprijinul tinerilor, locuințe de tip ANL, proiecte finanțate prin CNI, PNRR sau CNAIR, cum este și  situația nodului de descărcare din autostrada A4 pe teritoriul comunei Cumpăna. 

În cadrul evenimentului, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, dl. Adrian-Ioan VEȘTEA, a înmânat Colanul de aur, Colanul de argint și Colanul de bronz Filialelor județene cu cele mai bune rezultate în anul precedent în ceea ce privește mobilizarea membrilor, desfășurarea activităților la nivel județean și plata cotizației anuale către ACoR, astfel:

Colanul de aur a revenit și în acest an Filialei județene Constanța a ACoR, fiind înmânat doamnei președinte Mariana GÂJU, primarul comunei Cumpăna;

– la egalitate, Colanul de aur a revenit și Filialei județene Vrancea a ACoR, înmânat domnului președinte Fănică POPA, primarului comunei Bolotești;

– Colanul de argint a ajuns la Filiala județeană Călărași a ACoR, înmânat domnului președinte Nicolae PANDEA, primarul comunei Ștefan cel Mare;

– Colanul de bronz a fost oferit Filialei județene Neamț a ACoR, domnului Petrică ȘCHIOPU, primarul comunei Bârgăuani.

De asemenea, a avut loc aprobarea documentului manifest al Asociației Comunelor din România (ACoR) și al Asociației Stabilitate, Armonie, Tradiții (SAT) “SOARTA SATULUI ROMÂNESC – ÎMPOTRIVA DESFIINȚĂRII ȘI COMASĂRII ABUZIVE A COMUNELOR!”. În cuprinsul manifestului este precizat că: „Asociația Comunelor din România (ACoR) și Asociația Stabilitate, Armonie și Tradiții (SAT) resping în mod categoric propaganda pentru așa-zisa reformă administrativ-teritorială a României prin comasarea sau desființarea unui număr ridicat de comune, ca soluție, chipurile, pentru însănătoșirea finanțelor publice și dezvoltarea României. Considerăm că ideea și mesajele privind comasarea sau desființarea unui număr ridicat de comune sunt vădit tendențioase, nelegale, lipsite de fundamentare și de cele mai multe ori, chiar de date financiare. Totodată, sunt și imorale prin scopul propus, în raport cu mijloacele propagandistice utilizate. Împotriva propunerii de comasare sau desființare a unui număr ridicat de comune vom aduce numeroase argumente bazate pe date financiare și demografice, legislație internă și convenții internaționale la care România este parte, precum și argumente de ordin administrativ, istoric și cultural.”

În cea de-a doua parte a zilei s-a discutat cu secretarii de stat din diferite ministere, precum și reprezentanții agențiilor naționale, respectiv:

 • dl. Sorin ION, secretar de stat în Ministerul Educației, 
 • dl. Laurențiu-Adrian NECULAESCU, președintele Administrației Fondului de Mediu, 
 • dl. Laurențiu-Alexandru BLAGA, președinte ditrector genral al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, 
 • dl. Vasile Felix COZMA, președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, 
 • dl. Paul-Eduard KMEN, directorul general adjunct Al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, dna Marioara DIACONESCU, directorul Unității Centrale de Armonizare pentru Auditul Public Intern. 

Acest eveniment este un exemplu de colaborare a autorităților publice locale cu cele centrale în interesul cetățenilor din mediul rural.