- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7

Stema comunei 23 August, județul Constanța
Potrivit anexei nr. 1.1, stema comunei 23 August se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat în bandă de 3 fascii, două de aur și una albastră. În partea superioară, în câmp albastru, se află un pește de argint, înotând spre dreapta. În partea inferioară, în câmp verde, se află un calatidiu de floarea-soarelui de aur. În vârful scutului, în câmp albastru, se află 4 valuri, alternând albastru cu argint. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate:
Peștele și floarea-soarelui reprezintă ocupațiile de bază – piscicultura și agricultura. Fasciile reprezintă satele componente ale comunei. Valurile simbolizează lacul Tatlageac, obiectiv turistic. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 485 din 02 august 2013).

Stema comunei Agigea, județul Constanța
Potrivit anexei nr. 1, stema comunei Agigea se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite. În câmp albastru se afla un soare de aur, un pod de argint suspendat pe cabluri, iar în vârful scutului se află valuri de argint. Scutul este trimbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Soarele este simbol al prosperității, curajului și al demnității locuitorilor. Podul semnifică construcția care traversează Canalul Dunăre-Marea Neagră. Valurile de argint simbolizează capătul dinspre litoral al Canalului Dunăre-Marea Neagră, precum și deschiderea acestuia la mare. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 460 din 06 iulie 2010).

Stema comunei Castelu, județul Constanța
Potrivit anexei nr. 1.1, stema comunei Castelu se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat de un brâu undat de argint. În câmp superior, pe fond verde, se află un castel de argint, văzut din față. Câmpul inferior, pe fond albastru, este încărcat cu o plantă de floarea-soarelui, flancată de două spice de grâu, care se întretaie în partea inferioară, toate de aur. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Castelul dă denumirea localității. Brâul undat reprezintă Canalul Dunăre-Marea Neagră, care mărginește localitatea în partea de sud. Florea-soarelui și spicele de grâu simbolizează ocupația principală a locuitorilor, agricultura. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 613 din 02 octombrie 2013).

Stema comunei Cobadin, județul Constanța
Potrivit anexei nr. 1, stema comunei Cobadin se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat în șef, cu vârful undat de argint. În șef, în câmp roșu, se află două brâuri de argint așezate în săritoare. În partea inferioară, în câmp albastru, se află un mănunchi compus din 5 spice de grâu legate cu o panglică, totul de aur. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint, cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Cele două brâuri fac referire la etimologia numelui comunei, care provine din cuvântul arab curt „budin” care înseamnă „satul de la răscruce de drumuri”. Mănunchiul cu 5 spice reprezintă ocupația de bază a locuitorilor, agricultura, iar numărul lor indică numărul satelor componente. Vârful undat simbolizează lacul Conacu, aflat pe teritoriul localității. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 141 din 25 februarie 2015).

Stema comunei Corbu, județul Constanța
Potrivit anexei nr. 1, stema comunei Corbu se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat. În partea superioară, în câmp roșu, se află un corn al abundenței, de aur, pe care stă un corb negru. În vârful scutului, în câmp albastru, pe un brâu undat de argint, încărcat cu un pește, negru, înotând spre dreapta, plutește o barcă, de argint. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Cornul abundenței, barca și peștele simbolizează principalele ocupații de bază ale locuitorilor, agricultura și piscicultura. Corbul dă denumirea localității. Vârful undat reprezintă fluviul Dunărea. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 18 din 10 ianuarie 2012).

Stema comunei Cumpăna, județul Constanța
Stema comunei Cumpăna, potrivit anexei nr. 1, se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat în furcă de o bandă de argint. În partea superioară, în câmp roșu, se află o amforetă de argint. În partea dreaptă, în câmp albastru, se află 5 spice de grâu de aur. În partea stângă, în câmp albastru, se află o fântână tip cumpănă de aur. Scutul este trimbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Amforeta face referire la descoperirile arheologice din zonă. Spicele de grâu semnifică ocupația de bază a locuitorilor, agricultura. Fântâna tip cumpănă dă denumirea localității. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 272 din 19 aprilie 2011).

Stema comunei Cuza Vodă, județul Constanța
Stema comunei Cuza Vodă se compune dintr-un scut triunghiular verde cu marginile rotunjite, încărcat cu bustul unui personaj bărbătesc cu cioc și mustață, întors 1/2 spre dreapta, îmbrăcat cu o tunică cu epoleți pe umeri, peste umărul drept având o eșarfă. Tunica are în partea stângă a pieptului fileturi în trei nasturi și patru decorații militare, totul de argint. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Bustul reprezintă imaginea lui Alexandru Ioan Cuza și face trimitere la denumirea comunei. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 369 din 13 mai 2019).

Stema comunei Dumbrăveni, județul Constanța
Stema comunei Dumbrăveni se compune dintr-un scut triunghiular verde cu marginile rotunjite, încărcat cu un chevron de aur pe care broșează șase spice de grâu verzi. Chevronul este flancat dreapta-stânga de câte un copac smuls de aur. În vârful scutului se află o ovină de aur din profil spre dreapta. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Copacii fac trimitere la rezervația naturală Pădurea Dumbrăveni – „fond cinegetic“, iar numărul lor indică numărul satelor componente ale comunei. Spicele de grâu semnifică activitatea specifică zonei, agricultura. Ovina reprezintă ocupația de bază a locuitorilor, creșterea animalelor. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 759 din 04 august 2021).

Stema comunei Independența, județul Constanța
Stema comunei Independența se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat. În partea superioară, în câmp albastru, se află un dorobanț, având căciulă de blană cu pană de curcan, veston, mantie încheiată la un rând de nasturi, cu guler și manșete răsfrânte, precum și cu epoleți din postav, pantaloni, cizme cu carâmb înalt, centură, cartușiere fixate în față și în spate, bidon rectangular prins de centură în față, totul de argint. În vârful scutului, în câmp verde, se află cinci spice de grâu în formă de evantai unite în partea inferioară, de aur. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Călărețul dorobanț face referire la numele localității care a fost dat după Războiul de Independență. Cele cinci spice de grâu sugerează faptul că localitatea se compune din cinci așezări, iar aurul sugerează bogăția pământului. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 472 din 06 mai 2021).

Stema comunei Istria, județul Constanța
Potrivit anexei nr. 1, stema comunei Istria se compune dintr-un scut triunghiular albastru cu marginile rotunjite, tăiat în șef de un zid de cetate crenelat, de argint. Partea inferioară, tăiată în bandă de argint, are, în partea dreaptă, un delfin de argint, înotând spre dreapta, iar în partea stângă, un clopot cu cruce de aur. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Zidul crenelat reprezintă cetatea Histria. Clopotul cu cruce simbolizează biserica ortodoxă „Sf. Treime – Sf. Nicolae” din localitate, monument istoric. Delfinul este simbol din efigia cetății Histria. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 257 din 09 mai 2013).

Stema comunei Lumina, județul Constanța
Stema comunei Lumina, potrivit anexei nr. 1, se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, cu un câmp de culoare albastră și bordură roșie. În câmpul albastru se află un soare de aur. În bordura roșie se află șase spice de grâu de aur. Scutul este trimbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Soarele dă denumirea localității. Spicele de grâu semnifică ocupația de bază a locuitorilor, agricultura. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 83 din 01 februarie 2011).

Stema comunei Mircea Vodă, județul Constanța
Potrivit anexei nr. 1, stema comunei Mircea Vodă se compune dintr-un scut triunghiular, cu marginile rotunjite, tăiat. În partea superioară, în câmp roșu, se află un mănunchi de patru spice de grâu, flancat de câte un ciorchine de strugure, toate de aur. În vârful scutului, în câmp albastru, se află Monumentul Eroilor „Mircea cel Bătrân”, de argint. Scutul este trimbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Monumentul Eroilor „Mircea cel Bătrân” a fost ridicat în cinstea soldaților căzuți pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial. Ciorchinii de struguri și spicele de grâu semnifică ocupațiile de bază ale locuitorilor, agricultura și viticultura, iar numărul de spice reprezintă numărul de sate componente ale comunei. Coroana murală cu un turn crenelat de argint semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 763 din 16 noiembrie 2010).

Stema comunei Ostrov, județul Constanța
Potrivit anexei nr. 2.2, stema comunei Ostrov se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, despicat și tăiat de un brâu undat de argint. În partea superioară, în dreapta, în câmp verde, se află 4 spice de grâu de aur. În partea superioară, în stânga, în câmp albastru, se află un ciorchine de strugure de aur cu frunze. În partea inferioară, în câmp albastru, se află un pește de argint, văzut din profil. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Spicele de grâu simbolizează bogăția pământului și ocupația locuitorilor. Ciorchinele de strugure reprezintă bogăția viticolă a zonei. Brâul undat de argint simbolizează fluviul Dunărea. Peștele simbolizează ocupația locuitorilor din zonă, pescuitul, localitatea aflându-se pe malul fluviului Dunărea. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 613 din 02 octombrie 2013).

Stema comunei Poarta Albă, județul Constanța
Potrivit anexei nr. 1.2, stema comunei Poarta Albă se compune dintr-un scut triunghiular albastru cu marginile rotunjite. Scutul este încărcat cu o coloană formată din cruci de argint, flancată de 2 ciorchini de struguri de aur. În vârful scutului se află două brâuri undate de argint. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Coloana de cruci face referire la Monumentul foștilor deținuți politici, ridicat ca amintire a martiriului suferit de eroii rezistenței anticomuniste. Ciorchinii de struguri reprezintă ocupația specifică zonei, respectiv viticultura, și, în același timp, numărul satelor componente ale localității. Cele două brâuri undate simbolizează canalele Dunăre-Marea Neagră și Poarta Albă-Midia Năvodari, care traversează localitatea. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 485 din 02 august 2013).

Stema comunei Saligny, județul Constanța
Potrivit anexei nr. 1.1, stema comunei Saligny se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, scartelat în săritoare, de aur. În cartierul 1 și 4, în câmp albastru, se află câte o elice eoliană de argint. În cartierul 2 și 3, în câmp roșu, se află câte un echer cu compas de aur. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Elicele eoliene reprezintă parcul eolian din localitate. Echerul și compasul amintesc de inginerul constructor Anghel Saligny, de la numele căruia provine denumirea localității. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 732 din 07 octombrie 2014).

Stema comunei Saraiu, județul Constanța
Potrivit anexei nr. 1.2, stema comunei Saraiu se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat. În șef, în câmp roșu, se află trei flori ale soarelui, ușor întoarse spre stânga. În partea inferioară, în câmp albastru, se află bustul unui personaj feminin de argint, cu văl pe cap și o mantie peste veșmânt, ce poartă pe piept o cruce, având în mâna dreaptă o cruce, iar în cea stângă un pergament desfășurat. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Cele trei flori ale soarelui reprezintă activitatea preponderentă a comunei Saraiu, cultivarea pământului, și indică numărul satelor componente ale localității. Bustul personajului feminin o simbolizează pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea comunei, cinstită de toți locuitorii la data de 14 octombrie, ziua comunei Saraiu. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 732 din 07 octombrie 2014).

Stema comunei Târgușor, județul Constanța
Potrivit anexei nr. 1, stema comunei Târgușor se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite. În câmp albastru se află un chevron de argint, însoțit la dreapta de o cunună din cinci spice de grâu de aur, iar la stânga de un cap de berbec de aur. În talpa chevronului se află o balanță de argint. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificația elementelor însumate: Cununa din spice de grâu și capul de berbec fac referire la ocupația de bază a locuitorilor, agricultura și creșterea animalelor. Talerul face referire la numele localității Târgușor. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 50 din 27 ianuarie 2020).

Stema comunei Valu lui Traian, județul Constanța
Potrivit anexei nr. 1, stema comunei Valu lui Traian se compune dintr-un scut triunghiular roșu, cu marginile rotunjite, tăiat de un zid de argint. În partea superioară se află o floarea-soarelui flancată de câte un spic de grâu, toate de aur. În vârful scutului se află un ciorchine de strugure și trei coline, toate de aur. Scutul este trimbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificațiile elementelor însumate: Spicele de grâu și floarea-soarelui reprezintă ocupația de bază a locuitorilor, agricultura. Brâul de argint semnifică zidul de piatră care a fost adăugat pe creasta valului de piatră de-a lungul căruia este amplasată localitatea .Strugurele simbolizează podgoria Murfatlarului. Cele trei coline simbolizează: Valul mic de pământ, Valul mare de pământ și Valul de piatră, monumente istorice din secolul al VI-lea. Coroana murală cu un turn crenelat de argint semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 31 din 13 ianuarie 2011).