FILIALA JUDEȚEANĂ CONSTANȚA
A ASOCIAȚIEI COMUNELOR DIN ROMÂNIA

Comuna Istria

Comună membră ACoR din 28.08.1998

Prin HCL nr. 16 din 28.08.1998 comuna Istria a devenit membru al Asociației Comunelor din România

Descrierea comunei

Histria a fost întemeiată pe la mijlocul secolului al VII-lea î.Hr. (657 după Eusebiu), de coloniştii veniţi din Milet (un oraş de pe coasta egeeană a Asiei Mici), fiind atestată ca cel mai vechi oraş de pe teritoriul românesc.
Marele zid de apărare al cetăţii, construit în parte la sfârşitul secolul III d.Hr., reparat şi întărit în cursul secolelor IV-VI, înconjura cetatea ridicată în epoca romană târzie.

Comuna Istria este situată în NE judeţului Constanţape DJ 226 Constanţa-Mihai Viteazu, la o distanţă de 56 de kilometri de reşedinţa de judeţ. Relieful teritoriului se prezintă sub forma unei câmpii uşor ondulate şi înclinate de la vest la est.

DESCRIEREA ŞI SEMNIFICAŢIILE
elementelor însumate ale stemei comunei Istria, județul Constanța

Descrierea stemei:
Potrivit anexei nr. 1, stema comunei Istria se compune dintr-un scut triunghiular albastru cu marginile rotunjite, tăiat în șef de un zid de cetate crenelat, de argint. Partea inferioară, tăiată în bandă de argint, are, în partea dreaptă, un delfin de argint, înotând spre dreapta, iar în partea stângă, un clopot cu cruce de aur. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.

Semnificațiile elementelor însumate:
Semnificațiile elementelor însumate: Zidul crenelat reprezintă cetatea Histria. Clopotul cu cruce simbolizează biserica ortodoxă „Sf. Treime – Sf. Nicolae” din localitate, monument istoric. Delfinul este simbol din efigia cetății Histria. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.

Mihai IONESCU

PRIMARUL COMUNEI

Date de contact: