FILIALA JUDEȚEANĂ CONSTANȚA
A ASOCIAȚIEI COMUNELOR DIN ROMÂNIA

Comuna Lumina

Comună membră ACoR din 28.10.2004

Prin HCL nr. 150 din 28.10.2004 comuna Lumina a devenit membru al Asociației Comunelor din România

Descrierea comunei

Zona a fost locuită din antichitate, o demonstrează informația preluată de și de Constantin Brătescu la schimbarea toponimiei Dobrogei dată de Procopius din Cezareea, care amintește aici de o așezare cu numele de Mavro-Vale (Mavro-neagra, Vale-vale, Valea Neagră).

În 1861, când Musred-Bay începe procesul de colonizare a Dobrogei cu tătarii din sudul Crimeii, hotărâse ca numele topice rurale să fie schimbate cu nume turcești. Astfel localitatea este numită Cogea-Ali (Ali cel Mare), după numele șefului tribului tătar așezat aici.

Aşezată în partea central- estică a județului, comuna Lumina se învecinează la sud lacul Siutghiol, la sud-vest orașul Ovidiu (5 km), la vest comuna Mihail Kogălniceanu, la nord-est orașul Năvodari.

Lumina se află la 17 km nord de orașul Constanța, la 4 km vest de stațiunea balneo-climaterică Mamaia, la 7 km sud-est de aeroportul internațional Mihail Kogălniceanu.

DESCRIEREA ŞI SEMNIFICAŢIILE
elementelor însumate ale stemei comunei Lumina, județul Constanța

Descrierea stemei:
Stema comunei Lumina, potrivit anexei nr. 1, se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, cu un câmp de culoare albastră și bordură roșie. În câmpul albastru se află un soare de aur. În bordura roșie se află șase spice de grâu de aur. Scutul este trimbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.

Semnificațiile elementelor însumate:
Soarele dă denumirea localității. Spicele de grâu semnifică ocupația de bază a locuitorilor, agricultura. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.

Ioan ROMAN

PRIMARUL COMUNEI

Date de contact: