FILIALA JUDEȚEANĂ CONSTANȚA
A ASOCIAȚIEI COMUNELOR DIN ROMÂNIA

ACoR a participat la cel de-al 7-lea congres al UCLG, organizat în Daejeon, Coreea de Sud

Cel de-al 7-lea Congres Mondial și Summit-ul Liderilor Locali și Regionali al Organizației Mondiale a Orașelor și Administrațiilor Locale Unite (UCLG), a avut loc în perioada 10 – 14 octombrie 2022, la Daejeon, în Republica Coreea, având ca temă „Guvernele locale și regionale acționează împreună ca un tot unitar.”

Evenimentul, organizat în format hibrid, atât fizic, cât și online, a reunit guvernele locale și regionale pentru a lucra în armonie și cooperare și pentru a contribui la menținerea păcii și la progresul umanității.

Congresul Mondial UCLG are loc la fiecare trei ani și reprezintă cel mai mare forum din lume la care participă primari, președinți de asociații, aleși locali și practicanți din întreaga lume. Acest forum reunește și factori-cheie din partea organizațiilor internaționale și a societății civile care conduc mai departe procesul decizional al vieții orașului și al comunității. Congresul din 2022 a fost organizat pe mai multe secțiuni, reiterând componentele „puterii UCLG” – „Guvernele locale și regionale acționează împreună ca un tot unitar.”

Asociația Comunelor din România (ACoR) a participat la Summit-ul Liderilor Locali și Regionali, în calitatea sa de membru cu drepturi depline al Consiliului Comunelor și Regiunilor din Europa (CEMR) din data de 10 mai 2006, cu o delegație formată din 18 primari de comune membre ale asociației și o persoană din aparatul executiv al ACoR. Delegația Asociației Comunelor din România a fost condusă de domnul Emil DRĂGHICI, președintele organizației și de prim-vicepreședintele ACoR, doamna Mariana GÂJU, vice-președinte în Consiliul Comunelor și Regiunilor din Europa.

În cadrul sesiunii Adunării Europei, primarul comunei Berceni, județul Prahova, doamna Cosmina-Ramona PANDELE  a avut o intervenție în cadrul panelului „Parteneriate”, moderat de către doamna Marlène SIMÉON, directorul de programe al CEMR. Discuția s-a centrat pe experiența doamnei primar în administrația publică locală, în ceea ce privește parteneriatele și înfrățirile cu alte structuri asociative.

Pactul pentru viitor – Declarația de la Daejeon este documentul cheie rezultat în cadrul Congresului Mondial din 2022 și definește prioritățile strategice ale UCLG din anul 2022 până în anul 2028. Prin pact, guvernele locale și regionale afirmă din nou că sunt pregătite să se alăture partenerilor naționali și internaționali pentru a aduce schimbări semnificative.