FILIALA JUDEȚEANĂ CONSTANȚA
A ASOCIAȚIEI COMUNELOR DIN ROMÂNIA

23.02.2023.Polonia

Întâlnirea structurilor asociative din România cu Comisia pentru guvernare locală și politică regională din Seimul Republicii Polone

      Miercuri, 22.02.2023, la sediul Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR), a avut loc Întâlnirea reprezentanților structurilor asociative ale autorităților publice locale (UNCJR, AMR, AOR, ACoR) cu reprezentanții Comisiei pentru Guvernare Locală și Politică Regională din Seimul Republicii Polone. Evenimentul a avut loc la inițiativa doamnei Simona Bucura-Oprescu, președintele Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului a Camerei Deputaților.

     Din delegația Comisiei pentru guvernare locală și politică regională din Seimul Republicii Polone au făcut parte: domnul Ławniczak Tomasz (PiS), președintele Comisiei pentru guvernare locală și politică regională; domnul Protas Jacek (PO), vicepreședinte al Comisiei, Domnul Woźniak Adam Gregorz (PIS), vicepreședinte al Comisiei, Doamna Kwiecień Anna (PiS), președinte Subcomisia permanentă pentru politică regională, domnul Ryszard Wilczyński (PO), membru al Comnisiei, Domnul Szczurek- Żelazko Józefa (PIS), membru al Comisiei, Domnul Jakubzak Sławomir, secretar senior al Comisiei.

     Asociația Comunelor din România a fost reprezentată de doamna Mariana GÂJU, prim-vicepreședintele ACoR, președintele Filialei Județene Constanța a ACoR și primarul comunei Cumpăna; domnul Nicolae-Liviu DASCĂLU, vicepreședinte al Filialei Județene Argeș a ACoR și primarul comunei Mărăcineni; și doamna Corina-Alexandra GHEORGHE, șef birou relații internaționale în cadrul  Asociației Comunelor din România.

     Polonia este un model din punct de vedere al atragerii de fonduri europene, având unul dintre cele mai ridicate grade de absorbție a acestora din rândul țărilor membre ale Uniunii Europene, de aceea a fost abordat subiectul atragerii de fonduri europene în parteneriat, cu atât mai mult cu cât legăturile dintre comunitățile române și poloneze au o istorie de peste 20 de ani, timp în care au fost semnate 57 de acorduri de cooperare.

     Reprezentanții celor patru structuri asociative ale administrației publice locale din România au prezentat delegației polone modul în care se desfășoară procedurile de consultare a acestora, dar și modul de cooperare între membrii Parlamentului și cele patru structuri.

     Prim-vicepreședintele ACoR, doamna Mariana GÂJU a avut o intervenție în cadrul întâlnirii prin care a mulțumit invitaților din Republica Polonă pentru posibilitatea de a împărtăși din experiența lor în ceea ce privește subiectul atragerii de fonduri europene și i-a rugat să promoveze în Europa denumirea de „Capitală Rurală Europeană”. Aceasta i-a informat că în România sunt 2862 de comune ce cuprind 85% din teritoriul României, arătând astfel rolul important pe care îl ocupă teritoriul rural.

     Domnul Wilczyński RYSZARD a aprobat discursul doamnei primar Mariana GÂJU, mărturisind că este pro dezvoltarea zonelor rurale în Europa și manifestând dorința de colaborare cu aceasta în proiecte viitoare comune. Recomandarea domnului RYSZARD a fost să nu se uite revitalizarea zonelor rurale, pentru păstrarea patrimoniului cultural.

     Comisia pentru guvernare locală și politică regională din Seimul Republicii Polone a explicat modul în care s-a realizat reorganizarea administrativ-teritorială și descentralizarea, precum și cele mai importante aspecte ale implementării politicii regionale în Polonia, dar și reglementarea și furnizarea serviciilor publice la nivel local și regional.

     Întâlnirea a fost un bun prilej pentru a extrage modele de bună practică din ambele țări și a reconfirmat relația bilaterală excelentă existentă între România și Polonia, precum și rolul important al dialogului între structurile asociative ale României și Comisia polonă pentru susținerea obiectivelor comune.