FILIALA JUDEȚEANĂ CONSTANȚA
A ASOCIAȚIEI COMUNELOR DIN ROMÂNIA

Seminarul Orașe și regiuni reziliente: impactul investițiilor publice asupra dezvoltării economice și sociale la nivel local

Astăzi, 22 septembrie 2023, doamna Mariana Gâju, prim-vicepreședinte ACoR și primar al comunei Cumpăna, județul Constanța, participă la Seminarul ECON (Comisia pentru politică economică) pe tema „Orașe și regiuni reziliente: impactul investițiilor publice asupra dezvoltării economice și sociale la nivel local”, în calitate de membru al acestei comisii din cadrul Comitetului Regiunilor, ce are loc în orașul Palanga din Lituania.

                Principalul obiectiv al seminarului este acela de a dezbate impactul investițiilor publice asupra dezvoltării economice și sociale a orașelor și regiunilor, precum și de a prezenta experiențele pozitive pe care le au regiunile și localitățile din statele membre ale UE referitoare la lansarea investițiilor publice, utilizarea unor soluții inovatoare și durabile pentru orașele inteligente, dezvoltarea infrastructurii verzi, extinderea digitalizării la nivel local și promovarea participării cetățenilor la procesele decizionale.

Investițiile publice stimulează creșterea economică, modelează alegerile oamenilor cu privire la locul în care doresc să muncească și să trăiască și afectează calitatea vieții. Crizele din ultimii ani au arătat că orașele și regiunile trebuie să investească în viitor și să găsească soluții pentru a face față mai bine noilor provocări.

Seminarul a fost structurat pe două secțiuni, astfel:

Sesiunea I:

Reenergizarea regiunilor: provocări și oportunități ale investițiilor publice

– Investițiile publice în energie, apă, transport, educație și  infrastructura socială contribuie la creșterea economică și  îmbunătățesc calitatea vieții.

În această sesiune s-a discutat despre provocările legate de planificarea urbană și s-a analizat modul în care orașele și regiunile pot deveni reziliente și ecologice, precum și modul în care se poate încuraja o dezvoltare echilibrată a serviciilor publice pentru toți cetățenii. Sesiunea se va axa în special pe sprijinul și instrumentele disponibile la nivelul UE pentru promovarea investițiilor publice în regiuni și consolidarea rezilienței localităților.

Sesiunea II: Crizele ca oportunități pentru autoritățile  locale și schimbările durabile

Pandemia de COVID-19 și consecințele sale, impactul războiului din Ucraina și criza energetică – toate acestea sunt provocări cu care se confruntă recent orașele și regiunile. În această sesiune se vor analiza situația și evoluțiile actuale, împărtășind experiențele orașelor și regiunilor din întreaga UE în ceea ce privește mobilizarea și abordarea crizelor.

               Doamna primar, Mariana Gâju a avut o intervenție cu privire la Parteneriatele Publice cu ONG-urile referitoare la implementarea proiectelor care să aducă plus valoare condițiilor de trai civilizat din comunități, dar în același timp parteneri cu administrația publică locală pentru investiții de infrastructură care să aducă o dezvoltare durabilă unităților administrativ – teritoriale. 

Exemple de bună practică au fost transmise – de tipul celor pe care și comuna Cumpăna le – a implementat : Habitat For Humanity și World Vision.

Acestea au fost transmise și de alți reprezentanți ai Uniunii Europene. ONG – urile reprezintă un partener de nădejde al administrației publice locale, suplinind fondurile financiare alocate bugetului acestora.

Reprezentanții Băncii Europene de Investiții au prezentat proiecte și exemple de bună practică cu privire la acordarea de credite pentru investițiile de valoare mare.

Asociația Autorităților Locale din Lituania reprezintă un exemplu în ceea ce privește relația cu celelalte țări privind administrația locală și regională din Europa.