FILIALA JUDEȚEANĂ CONSTANȚA
A ASOCIAȚIEI COMUNELOR DIN ROMÂNIA

Forumul Femeilor din Republica Moldova 2023

Sâmbătă, 21 octombrie 2023, în Republica Moldova la Castelul Mimi, din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, a avut loc “Forumul Femeilor din Moldova” ediția 2023, având sloganul “Luptați, câștigați, conduceți!” 

Evenimentul își propune să încurajeze dialogul, să împărtășească idei și să cultive un mediu care promovează egalitatea de gen și implicarea femeilor în procesele decizionale. Forumul este organizat de către Institutul Republican Internațional în

parteneriat cu Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru egalitatea de gen și emanciparea femeilor) și Fundația Konrad Adenauer Stiftung. 

Doamna Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna a fost invitată să participe în calitate de speaker la acest forum, reprezentând România ca femeie primar și vicepreședinte pentru Europa de Sud-Est al Consiliului European al Municipalităților și Regiunilor, fiindu-i apreciate calitățile de lider distins și susținător al drepturilor și împuternicirii femeilor. 

Aceasta a luat cuvântul în decursul panelului “Femeile în politica locală” având ocazia să împărtășească din propria viziune și experiență în politică, încurajând femeile să adopte un rol activ în conducerea politică și în diplomație. În discursul său a susținut egalitatea de șanse și de gen, venind în completarea eforturilor colective de promovare a drepturilor și reprezentării femeilor în lumea politică. De asemenea, a susținut faptul că prin structurile asociative din care face parte în instituțiile europene, alături de colegele și colegii români, susțin aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. 

“Forumul femeilor din Republica Moldova” demonstrează prin prezența femeilor cu experiență din atâtea state că femeile în politică sunt pe drumul cel bun. Femeile devin sufletul și echilibrul familiei și comunității atunci când lucrează după următoarele principii: acțiune, fermitate și demnitate. Întotdeauna femeia este conștiincioasă, urmărește îndeaproape realizarea unui obiectiv până la bun sfârșit și în același timp nu uită că ceea ce a promis trebuie și îndeplinit. Femeile nu aleargă după succes ci își doresc să rămână oameni de valoare, lăsând moștenire copiilor prin munca pe care o depun, un nume curat și respectat! …Trăind și muncind astăzi, reparăm trecutul dar construim și viitorul, însă viitorul fără femei în politică, nu există! …Femeia are misiunea să lupte împotriva violenței, să lupte împotriva războiului și ne rugăm bunului Dumnezeu să avem pace și sănătate pentru viitorul copiilor noștri!”, a susținut doamna primar Mariana Gâju în repetatele intervenții. 

La eveniment au luat parte peste 500 de femei, iar printre invitații de seamă s-au numărat și doamna Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, doamna Roberta Metsola, președintele Parlamentului European, dar și domnul Kent D. Logsdon, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii. 

Întâlnirea doamnei primar a comunei Cumpăna, Mariana Gâju, cu președintele Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, a avut ca țel promovarea comunelor României, dar mai ales a comunei Cumpăna, doamna primar dăruindu-i steagul și monografia comunei Cumpăna, asigurând-o de asemenea de toată susținerea pentru aderarea la Uniunea Europeană a Republicii Moldova.

În calitate de speaker la acest forum au mai participat:

          Dalia Grybauskaitė, prima femeie președinte a Lituaniei  (2009-2019), comisar european (2004); 

          Sviatlana Tsikhanouskaya, lidera opoziției din Belarus;

          Prof. Lena Kolarska-Bobińska, fost europarlamentar, fost ministru polonez al științei și  învățământului superior

          Marketa Gregorova, membră a Parlamentului European, Republica Cehă TBC

          Anna Bauseneick, CDU, membră a Landtag (parlamentul regional) al Saxoniei Inferioare; 

          Olha Pikula, membră a Consiliului Local Mariupol, Ucraina. 

          Danuta Hübner, Profesor în Economie; Membru al Parlamentului European din 2009;

          Lena Kolarska-Bobińska, membru al  Parlamentului European (2009-2014);

          Liliana Palihovici, președintă a „Institutum Virtutes Civilis”, reprezentantă specială a președintei în exercițiu a OSCE; 

          Anna Maria Corazza Bildt, fost europarlamentar suedez, membră a Consiliului de administrație Jarl

          Nadejda Darie, fost primar al Zberoiei, Nisporeni – 5 mandate, secretar al femeilor Rețeaua primarilor CALM; 

          Natalia Gavrilița, fost prim-ministru al Republicii Moldova (online)

         Nicoleta Pauliuc, președinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a Senatului României