FILIALA JUDEȚEANĂ CONSTANȚA
A ASOCIAȚIEI COMUNELOR DIN ROMÂNIA

Conferința “Schimbări climatice și dezvoltare: perspective pentru România”

Marți, 24 octombrie 2023, în Sala Unirii a Palatului Cotroceni, a avut loc conferința „Schimbări climatice și dezvoltare: perspective pentru România”, eveniment deschis de însuși Președintele României, domnul Klaus Iohannis. Evenimentul a avut ca scop principal prezentarea publică a Raportului de Țară pe Climă și Dezvoltare (CCDR), elaborat de Banca Mondială, în colaborare cu Guvernul României, prin intermediul Comitetului Interministerial privind Schimbările Climatice, și cu Administrația Prezidențială, prin Departamentul Climă și Sustenabilitate.

La eveniment a participat și doamna Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, în calitate de prim-vicepreședinte al Asociației Comunelor din România și membru al Comisiei pentru Mediu, Schimbări Climatice și Energie (ENVE) a Comitetului European al Regiunilor. “Din partea Asociației Comunelor din România vrem să mulțumim Președinției pentru invitație, având în vedere importanța raportului de țară pentru aceste teme vitale în toată lumea, nu doar în Europa sau în România. Am bucuria să salut experții Băncii Mondiale prezenți în România, având în vedere că dumneavoastră reprezentați ghid pe această problemă. Ne adresăm de data aceasta specialiștilor din România, atât cancelariei primului ministru cât și Centrului de Excelență deja format, domnul Borbely cunoaște această conlucrare pe care trebuie să o avem. Nu este de ajuns! Acesta este primul semnal, prima întâlnire. Până în 2024 îi rugăm pe reprezentanții, decidenții României, să avem întâlniri cu structurile asociative în regim de urgență, pentru a ne informa despre măsurile pe care trebuie să le avem de aplicat în anul 2024. Și Comitetul European al Regiunilor vorbea despre Pactul Verde Local, care să fie transformat în Pact Verde Global. Noi deja suntem întârziați și este bine că ați specificat apa, resursele puține. Apa este viața, dar să nu uităm că și solul este viață. Reprezentând comunele, peste 85% din teritoriul României este ocupat de comune, aproape 50% din populație locuiește la țară. Acel pământ hrănește populația atât din mediul urban cât și din mediul rural. Tocmai de aceea considerăm necesară implicarea reprezentanților Ministerului Agriculturii, alături de celalalte două ministere, pentru că integrat trebuie să lucrăm. Și atunci este nevoie să fim uniți în această muncă și luptă. Acele catastrofe care au atacat lumea, acele dezastre, inundații, vin peste lipsurile pe care le avem în acest moment. Mulțumim bunului Dumnezeu că a dat înțelepciune ca în PNRR să fie cuprins sistemul de irigații în România atât de necesare, care inițial lipsea. Raportul de țară pe climă și dezvoltare trebuie să meargă rapid, mână în mână. Timpul este scurt, având în vedere axele pe care noi, administrațiile publice locale le avem de accesat pentru a nu mai fi criticați că nu suntem capabil să accesăm fondurile europene, dar să nu intrăm în întârziere în posesia lor. Primul pas este nevoia pentru acest raport, pe care să îl dezbatem în structurile asociative.”, a transmis doamna Mariana Gâju în intervenția sa. 

Prezentarea raportului s-a realizat prin alocuțiunile: 

 • Dna. Alexandra-Maria BOCȘE, Consilier de Stat, Departamentul Climă și Sustenabilitate, Administrația Prezidențială
 • Dna. Marina WES, Director pentru Uniunea Europeană, Banca Mondială
 • Dl. Marc SADLER, Lider de program, Dezvoltare Sustenabilă și Infrastructură,
 • Banca Mondială
 • Dl. Sorin-Mihai GRINDEANU, Ministrul Transporturilor și Infrastructurii
 • Dl. Adrian CÂCIU, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene
 • Dl. Sebastian-Ioan BURDUJA, Ministrul Energiei
 • Dl. Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor
 • Dl. Alexandru-Mihai GHIGIU, Șef al Cancelariei Prim-Ministrului

În partea a doua a evenimentului au avut loc discuții aprofundate despre CCDR și recomandările din CCDR. Au avut intervenții: 

 • Dna. Anna AKHALKATSI, Managerul de Țară al Băncii Mondiale pentru România și Ungaria
 • Dl. Ary NAIM, Manager Regional pentru Europa Centrală și de Sud-Est, Corporația Financiară Internațională
 •  Dl. Lucian-Ioan RUS, Secretar de Stat, Ministerul Economiei, Antreprenorialului și Turismului
 •  Dl. Alin Marius ANDRIEȘ, Secretar de Stat, Ministerul Finanțelor
 •  Dl. Adrian FOGHIȘ, Secretar de Stat, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii
 • Dl. Marc SADLER, Lider de Program, Banca Mondială 
 • Dna. Emilija TIMMIS, Economist Senior, Banca Mondială