În perioada 30 septembrie – 1 octombrie 2024 la București a avut loc Atelierul „Localizarea” Garanției pentru Copii, organizat de European Social Network și UNICEF, în cadrul Seminarului anual “Protecția Copilului: Lucrul în parteneriat între servicile pentru copii”.
În susținerea scopului Seminarului, Atelierul de lucru s-a concentrat pe împărtășirea și diseminarea inițiativelor de politici și strategii care vizează o mai bună protecție a copiilor la nivel local/descentralizat, parcurgând diverse etape care și-au dovedit eficiența în mod demonstrabil prin rezultatele pozitive asupra copiilor.
Obiectivul sesiunii a fost acela de a facilita schimbul de cunoștințe privind practicile implementate pentru a consolida coordonarea dintre elaborarea și planificarea politicilor naționale și locale pentru copii. În mod particular, Atelierul a făcut un bilanț al progresului în „Localizarea” Garanției pentru Copii prin prezentarea forturilor realizate de a încorpora focusul asupra copilului și a vulnerabilității sale în procesele de colectare a datelor, de planificare, bugetare, furnizare de servicii, monitorizare și susținerea participării copiilor în luarea decizilor la nivel local.
La eveniment au luat parte profesioniști din domeniile servicilor sociale și de protecție a copilului, din diferite zone ale țării.
Atelierul a fost prezidat de:
– Elena TUDOR, Director General al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție,
– Aurel MOCAN, Director Executiv Direcția de Asistență Socială și Medicală Cluj Napoca;
– Voichița TOMUS, Specialist în protecția copilului UNICEF;
– Tatiana DUTA, Secretar executiv, Colegiul Național al Asistenților Sociali România;
– Mariana GÂJU, prim-vicepreședinte ACoR, primarul comunei Cumpăna, județul Constanța;
– Cosmina Ramona PANDELE, primarul Comunei Berceni, județul Prahova;
Doamna Mariana GÂJU, în calitate de prim-vicepreședinte ACoR, a luat parte la eveniment, concentrându-se în discursul său asupra procesului de planificare a bugetului local și asigurării de resurse financiare suplimentare (prin finanțări externe, etc.) dedicate serviciilor sociale pentru copii.
“Contextul actual ne cere să fim mai atenți ca oricând la nevoile copiilor și la modalitățile prin care le putem garanta un mediu sigur și favorabil dezvoltării lor. Politicile naționale și internaționale oferă un cadru esențial, însă succesul acestora depinde în mare parte de felul în care sunt adaptate și aplicate la nivel local.
Colaborarea dintre instituțiile publice, ONG-uri și comunitățile locale are o importanță majoră în implementarea proiectelor în domeniul protecției copilului. Deși fiecare regiune are specificațiile sale, este clar că dialogul și cooperarea între toți membrii implicați sunt fundamentale pentru a asigura un cadru robust de protecție a copilului.
Procesul de planificare a bugetului local și asigurarea resurselor financiare suplimentare pentru serviciile sociale dedicate copiilor este esențial pentru implementarea eficientă a programelor de protecție și sprijin ale acestora.
Dacă bugetul local nu este suficient pentru a acoperi toate necesitățile, există mai multe metode de atragere de resurse suplimentare, respectiv accesarea de fonduri europene, parteneriate cu sectorul privat, campanii de strângere de fonduri sau cooperare intercomunitară.
După implementarea programelor și analiza rezultatelor, planificarea bugetului pentru anul următor poate fi ajustată pe baza nevoilor reale și a eficienței cheltuielilor. Flexibilitatea și capacitatea de adaptare sunt esențiale pentru îmbunătățirea continuă a serviciilor oferite copiilor.”, a susținut doamna primar Mariana GÂJU.