În cadrul celei de-a 28-a Adunări Generale a Asociației Comunelor din România (ACoR), forum de dezbatere asupra viitorului satului românesc, ce a avut loc în perioada 23-26 Februarie 2025, un moment de referință l-a constituit sesiunea ordinară a Adunării Generale a Ligii Femeilor, Primari ai Comunelor din România.
Liga Femeilor, Primari ai Comunelor din România este o structură asociativă apolitică, care asigură reprezentarea echilibrată atât din punct de vedere regional, cât și din perspectiva apartenenței politice a celor 195 membre, femei primari ai comunelor din întreaga țară.
Această sesiune a reprezentat o oportunitate pentru analizarea activității ligii desfășurate în ultimii patru ani, prin prezentarea “Raportului de activitate al Ligii pentru mandatul 2020-2024”, evidențiind inițiativele și proiectele implementate în sprijinul comunităților rurale conduse de femei primar. Totodată, în cadrul reuniunii, s-a desfășurat “Sesiunea de alegeri a noilor organe de conducere pentru mandatul 2025-2029”.
În urma votului, doamna Mariana GÂJU, primarul comunei Cumpăna, a fost realeasă în funcția de Președinte al Ligii Femeilor, Primari ai Comunelor din România.
Astfel, Consiliul Director al Ligii pentru mandatul 2025-2029 este format din 11 membre:
- Mariana GÂJU, primarul comunei Cumpăna, județul Constanța – președinte;
- Cosmina-Ramona PANDELE, primarul comunei Berceni, judeţul Prahova – prim-vicepreşedinte;
- Coman STANCA, primarul comunei Vădeni, judeţul Brăila – vicepreşedinte (Sud-Est);
- Lenuţa ALDEA, primarul comunei Cergău, judeţul Alba – vicepreşedinte (Centru);
- Alina APOSTOL, primarul comunei Ciorteşti, judeţul Iaşi – vicepreşedinte (Nord-Est);
- Anuţa ENEA-BIZĂU, primarul comunei Bogdan Vodă, judeţul Maramureş – vicepreşedinte (Nord-Vest);
- Luisa-Marioara BĂRBOIU, primarul comunei Nucet, judeţul Dâmboviţa – vicepreşedinte (Sud-Muntenia);
- Mihaela MATEESCU, primarul comunei Scăeşti, judeţul Dolj – vicepreşedinte (Sud-Vest);
- Simona-Silvia FECHETE, primarul comunei Otelec, judeţul Timiş – vicepreşedinte (Vest);
- Veronica DONŢU, primarul comunei Tamaşi, judeţul Bacău – secretar general;
- Elena-Gabriela ZAHARIA, primarul comunei Gheorghe Lazăr, judeţul Ialomiţa – secretar;
În cadrul întâlnirii, au fost stabilite și obiectivele strategice ale Ligii pentru următorii patru ani, axate pe îmbunătățirea administrației publice locale și dezvoltarea comunităților rurale. Printre acestea se numără: susținerea modificărilor legislative propuse de ACoR, reducerea decalajelor rural-urban prin investiții în infrastructură și servicii publice, promovarea leadership-ului feminin în administrația locală, facilitarea schimbului de bune practici între primăriile conduse de femei, creșterea reprezentativității femeilor în funcții de conducere, dezvoltarea unei rețele naționale de mentorat și consolidarea dialogului cu autoritățile centrale. Aceste obiective urmăresc modernizarea și dezvoltarea durabilă a comunităților rurale printr-o guvernare eficientă și incluzivă.
Liga Femeilor, Primari ai Comunelor din România își reafirmă angajamentul de a contribui activ la dezvoltarea satului românesc și de a sprijini femeile care ocupă funcții de conducere în administrația locală, consolidând astfel un model de guvernare eficientă și incluzivă.