FILIALA JUDEȚEANĂ CONSTANȚA
A ASOCIAȚIEI COMUNELOR DIN ROMÂNIA

Comuna Comana

Comună membră ACoR din 13.09.2004

Prin HCL nr. 30 din 13.09.2004 comuna Comanaa devenit membru al Asociației Comunelor din România

Descrierea comunei

Comuna Comana este formată din trei sate: Comana, Tătaru şi Pelinu. Satul Comana era în secolul XIX un mic dar vechi sat turcesc a cărui dată de înfiinţare nu se cunoaşte. Acest sat se numea Mustafa ACI, numit de românii veniţi după 1877 MUSTAFACI. Traducerea numelui în limba română ar fi „Mustafa de lângă pom”. În ambele versiuni era probabil vorba de Mustafa, unul dintre primii locuitori ai satului.
      Actualul nume al satului i-a fost atribuit după numelşe unuia dintre primii locuitori ai lui, Teodor Comănescu. Primii colonişti au venit după 1877, dar un grup masiv de împroprietăriţi a venit în anul 1893 din Albeşti şi Urluiasca, judeţul Olt.
      Satul Tătaru a fost întemeiat de tătarii care s-au retras din Crimeea. Primii colonişti tătari au găsit în momenztul venirii trei bulgari care aveau o mică fermă agricolă şi o moară de vânt. Majoritatea locuitorilor erau săraci şi lucrau pe pământul celor mai avuţi din sat. Vechea denumire a satului Tătaru era AZAPLAR care în traducere liberă înseamnă „apă adâncă”.
     Satul Pelinul era unul din cele mai vechi sate turceşti din această zonă ca şi Mustafaci. După 1877 după plecarea în cea mai mare parte a locuitorilor turci, majoritatea locuitorilor o formau tătarii. Primii colonişti români care au primit pământ aici au fost mocanii din Sibiu. Printre aceştia se numărau Stoia, Paraipan şi C. Nistor. Vechea denumire a satului era CARACHIOI care în traducere liberă înseamnă „satul negru” din cauza secetei cumplite.

Comuna Comana este situată în sudul judeţului Constanţa învecinându-se la Nord şi Est – comuna Amzacea, la Sud – comuna Albeşti, la Vest – comuna Chirnogeni.
Comuna este străbătută de Drumul Naţional 38 Constanţa – Negru Vodă.

Comuna Comana are in componenta urmatoarele sate:

  • Comana – resedinta de comuna;
  • Tătaru;
  • Pelinu.

Regimul climatic in zona comunei Comana este de tip continental – marin si se datoreaza circulatiei vestice a aerului peste care se suprapune influenta Marii Negre.

     Regimul climatic se caracterizeaza prin veri calduroase, unori toride si secetoase precum şi ierni putin friguroase, marcate adeseori de viscole puternice in arealul continental.

     Influenta Marii Negre asupra regimului termic se manifesta in sezonul cald al anului prin scaderea usoara a mediei termice lunare iar in anotimpul rece prin actiunea ei moderatoare, care determina temperaturi mai putin coborate.

Nu are o stemă aprobată prin H.G.

Ion ADAM

PRIMARUL COMUNEI

Date de contact: