FILIALA JUDEȚEANĂ CONSTANȚA
A ASOCIAȚIEI COMUNELOR DIN ROMÂNIA

Comuna Horia

Comună membră ACoR din 21.10.2004

Prin HCL nr. 16 din 21.10.2004 comuna Horia a devenit membru al Asociației Comunelor din România

Descrierea comunei

Localitatea Horia este atestata documentar in anul 1877. Centrul de comuna a fost stabilit pentru prima data in Comuna Horia, apoi in satul Siriu, iar in anul 1912 ia fiinta Primaria Horia cu satele apartinatoare

 • Tichilesti,
 • Closca,
 • Crucea,
 • Saraiu,
 • Runcu,
 • Pantelimon,
 • Vulturu.

In anul 1930 comuna Horia a ramas cu satele apartinatoare Closca, Siriu si Crisan pana in anul 1968, cand a vut loc o noua organizare administrativ teritoriala prin care satele Siriu si Crisan trec in componenta comunei Crucea, iar comunei Horia i se alipeste comuna Ghindaresti ce devine sat apartinator comunei Horia si astfel satele ce compun comuna Horia sunt: Horia – resedinta de comuna cu satele apartinatoare Tichilesti, Ghindaresti si Closca.
In anul 1996, comunei Horia i se schimba denumirea in Ghindaresti si totodata se schimba si resedinta de comuna, la Ghindaresti.
In anul 1999, datorita demersurilor facute de catre cetatenii localitatii Horia si Tichilesti si cu ajutorul Consiliului Judetean Constanta si conducerii filialei Constanta a Partidului Democrat, se initiaza un proiect de lege ce se adopta de catre Parlamentul Romaniei, prin care se reinfiinteaza comuna Horia cu satele apartinatoare – Tichilesti si Closca, cu populatia stabila, ce a avut ca principala ocupatie – agricultura si cresterea animalelor.

Comuna Horia – asezata in partea de nord-vest a Judetului Constanta formata din HORIA – resedinta de comuna si de cele doua sate apartinatoare – Tichilesti si Closca.
HORIA – resedinta de comuna este situata la 2 Km Nord de Drumul National 2 A – Harsova – Constanta, in dreptul Km 17.
TICHILESTI – sat apartinator, situat la 5 Km, SUD de Horia pe Drumul Judetean 223 – ce trece prin localitate si face legatura cu satul invecinat Topalu si in continuare face legatura cu orasul Cernavoda. Din satul Tichilesti se poate ajunge pe drumul comunal (asfalt) Nr. 67 la Ghindaresti, sat cu populatie de etnie rusa.
CLOSCA – sat apartinator, situat la 3 Km la Nord de Horia, pe DJ 223, ce face legatura la Nord cu localitatea Saraiu.
Cele trei localiati sunt asezate pe o vale larga cu deschidere spre Dunare. Pe firul vaii curge paraul Chichirgeaua (denumire turceasca) care isi formeaza cursul incepand de la satul Closca cat si a satului Siriu, adunand apele pluviale de pe versanti cat si din izvoare proprii, ce are varsarea in Dunare, in partea de SUD,  4 Km distanta de localitatea Tichilesti.
Din punct de vedere administrativ, teritoriul comunei se invecineaza la:

 • nord cu teritoriul satului Miorita, al Comunei Ciobanu,
 • la estest cu teritoriul Comunei Saraiu,
 • la sud cu teritoriul Comunei Crucea si Topalu,
 • la vest cu teritoriul Comunei Ghindaresti.

Nu are o stemă aprobată prin H.G.

Nicolae IONUȚA

PRIMARUL COMUNEI

Date de contact:

 Website: comunahoria.ro
 E-mail: secretariat@comunahoria.ro
 Telefon: +40 241 257 750