Comună membră ACoR din 19.10.2004
Prin HCL nr. 45 din 19.10.2004 comuna Pantelimon a devenit membru al Asociației Comunelor din România
Descrierea comunei
Localitatea își deapănă firul existenței din timpuri străvechi. Cercetările arheologice efectuate sub conducerea marelui arheolog român Vasile Pârvan între anii 1911-1913 la cetatea Ulmetum și la castrul roman de lângă satul Pantelimonu de Jos atestă faptul că cetatea a fost întemeiată în secolul al II-lea d.Chr. În vecinătatea actualei localități Pantelimon. Cercetările atestă prezența ulmului ca specie arboricolă dominantă în zona cetății, fapt determinant în numirea cetății cu numele de Ulmetum. În această vreme vicus-ul de aici apare ca un sat nou, întemeiat probabil într-o zonă împădurită cu ulmi – de unde i se trage și numele – prin care trecea drumul ce lega vadul Dunării de la Hârșova cu cetatea de pe coasta a Histriei.
Comuna Pantelimon este situată în partea de nord a județului Constanța, la o distanță de 60 de km de municipiul Constanța și 45 km de orașul Hârșova, se întinde pe o suprafață de 13.438 ha și este formată din 5 sate: Pantelimonu de Sus – satul de reședință, satul Pantelimon de Jos; satul Runcu; satul Nistorești și satul Călugăreni.
Comuna Pantelimon se învecinează la nord cu comuna Vulturu, la est cu comuna Cogealac, la sud cu comunele Grădina și Târgușor și la vest cu comuna Crucea.
Nu are o stemă aprobată prin H.G. |
Vasile NEICU
PRIMARUL COMUNEI
Date de contact:
Website: pantelimonct.ro
E-mail: primaria@pantelimonct.ro
Telefon: +40 241 874 408